zdravé vánoční cukroví

Zázvorové sušenky (bezlepkové)
3-4 lžíce medu nebo javorového sirupu, 60 g másla, 125 g pohankové mouky, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru a ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátu
V kastrůlku popustíme máslo, přidáme med nebo javorový sirup, necháme vše rozpustit a dobře promícháme. Poté směs necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, přimícháme zázvor a prášek do pečiva. Směs promícháme a přidáme vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto. Vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 15 minut.

Amarantové sušenky
2 hrnky amarantu, 180 g másla, 3/4 hrnku hnědého cukru, 1/4 hrnku hořké čokolády strouhané, 1 vejce, 1 žloutek, vanilinový cukr, 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce a žloutek, dobře promícháme, přidáme nastrouhanou čokoládu, vanilinový cukr a mouku, promícháme a na závěr přidáme amarant.
Těsto vložíme do lednice na 30 min. odpočinout. Poté tvoříme placičky, dáme na vymaštěný plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut.

Levandulové sušenky
250 g hladké špaldové mouky, 60 g třtinového cukru, špetka soli, 120 g másla, 1 vejce, 3 lžičky sušených levandulových květů
Nejprve si v míse promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Pak přidejte máslo, vejce i levandulové květy a vše zpracujte do hladkého těsta. To rozválejte na placku tenkou asi 3 milimetry a vykrajujte sušenky. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10–12 minut při 180 °C.

Linecké cukroví (bezlepkové)
260 g másla,  140 g cukru moučka,  420 g bezlepkové mouky Jizerky (může být i jiná bezlepková směs), 2 žloutky,  kůra a šťávu z citronu
Ze všech surovin si uděláme těsto, které necháme aspoň hodinu odpočinout v lednici. Z těsta  vyválíme plát silný asi 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Vkládáme na plech  vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi na 170 °C. Po vychladnutí  slepujeme marmeládou a sypeme cukrem.

Čirokové cukroví (bezlepkové)
60 g mletých ořechů, 100 g čirokové mouky, 1 žloutek, 35 g kokosového oleje, 30 g rostlinného sirupu (datlový, javorový, rýžový…), 1 lžíce kakaa, případně trochu vody
Vše smícháme dohromady, v případě potřeby přidáme trochu vody, aby těsto drželo pohromadě a necháme odležet. Do kulaté vykrajovačky na plechu dáme trochu těsta a umačkáme, vykrajovačku sundáme a tvoříme další (těsto se trhá a při vykrajování se rozpadá).
Pečeme na 180°C asi 10 minut.

Domácí müsli s ostropestřcem
2 šálky ovesných vloček, ½ šálku pohanky, ½ šálku tekutého medu nebo jiného tekutého sladidla (javorový sirup), skořice, 125 g semínek (sezamové, lněné, slunečnicové…), ostropestřec, ořechy, 1 šálek jablečného pyré (lze použít i jablečnou přesnídávku), sušené jahody nebo jiné ovoce
Do velké mísy dáme tekutý med a jablečné pyré. To připravíme ze dvou pokrájených a oloupaných jablek, která rozvaříme v troše vody a pak rozmixujeme. Do směsi přidáme skořici. Řádně promícháme.
Do mokré směsi přisypeme ovesné vločky, opět promícháme, žádná vločka nesmí zůstat suchá. Nakonec přidáme ořechy, semínka sušené ovoce a ještě jednou všechny přísady pořádně zamícháme.
Vločkovou směs stejnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pořádně upěchujeme a co nejvíce stlačíme. Tento krok se nesmí ošidit, jinak se budou tyčinky rozpadat. Dáme do trouby vyhřáté na 170 °C , pečeme cca 25 minut.
Hotovou müsli „buchtu“ nechte vychladnout a pak dejte na hodinku do mrazáku (není nutné, stačí jen nechat zchladnout). Teprve potom ji ostrým nožem nakrájejte na tyčinky.